RSS

GENÇ TOP HIRSIZI


İspanyol oyuncu küçüklüğünden beri ilerde bir yıldız olacağı gözüyle yetiştirilmiş şımarık bir yetenek("Dünya´nın en iyi oyuncusu olabilir"-(Slam 2007 Temmuz-Ağustos sayısı) ).14 yaşından beri en sert liglerde oynamış, 16 yaş altı basketbol şampiyonasında takımıyla altın madalya sevinci tatmıştır.
Rubio,dünya basketbolu takipçilerinin elinde büyüdü."Kendinden büyüklerle oynamaya alışkın,baskı altında ve yaşıtlarından çok daha tecrübeli bir genç."
14 yaşından beri büyük beklentilerle takip edilen oyuncu,objektif olarak bakarsak belki bir nebze hayal kırıklığı yaratmıştır.Bakınız Rubio 15 yaşında bile değilken Joventut Badalona takımıyla ACB liginde forma giyen en genç oyuncu oldu.ACB Liginde 2007 yılında Euroleague´in en genç top çalma kralı olarak tarihe geçti.Yazının devamında 16 yaş altı gençler şampiyonasındaki performansından da göreceğiniz gibi herkes onun çok daha iyi yerlerde olacağını umuyordu.

Rubio´nun yıldızı 16 yaş altı gençler şampiyonasında parladı.İspanya-Hırvatistan maçında 19 sayı,11 top çalma, 13 asist ve 10 ribaund istatistikleriyle oynadı.Oynadığı 8 maçta 23,3 sayı, 12,8 ribaund, 7,1 asist ve 6,5 top çalma ortalamaları ile oymadı ve final maçı da dahil olmak üzere iki maçta triple-double, Hırvatistan ile oynanan yarı final maçında ise quadruple-double yaptı.Bu istatistikle oynayıpta dikkat çekmemesi mümkün değil.
Peki şuna ne dersiniz;İspanya'nın Rusya'yı iki uzatma sonucunda 110-106 yendiği final maçında sergilediği performansı 49 dakika sahada kalıp 51 sayı, 24 ribaund, 12 asist ve 7 top çalma ile tamamlamış.

Poh pohlanmaya fazla alışık basketbolcu draftlara girmeden önce büyük takımlarda oynamak istediğini belirtmişti,bunu biraz abarttığından dolayı 2009 NBA Draft´ında Minnesota Timberwolves takımı tarafından ancak 5.sıradan seçilebildi.Tam dedik ki "Ricky´yi sonunda NBA sahalarında göreceğiz."2010 yılından önce NBA´ye gitmeme kararı alarak 4.2 avroluk rekor bedelle Regal Barcelona´ya transfer oldu. Yine Katalonya bölgesinde oynayan oyuncu 6 yıllık sözleşme imzalasa da 2 yıl sonra da NBA´e gidebilmesine kolaylık sağlanması için sözleşmede bazı maddeler yer aldı.İşte bu opsiyon sayesinde yakın zamanda onu NBA´de görebileceğimize kesin gözüyle bakıyorum.

Hızlı ve gerçekten zeki oyunu,savunmadaki mücadeleciliği,fundamental yeteneği,oyun konsantrasyonu ve içeriye penetreleriyle insanların gözünü doyurmasını iyi biliyor.Mevkisine ve sıçrama yeteneğine göre ribaund ortalamalarıda şaşırtıcı derecede iyi.Pasları mükemmele yakın.Mevkisine göre boyunun uzun olmasından da kaynaklanabileceğinden Rubio´nun saha görüşü cidden çok iyi.Paslar isabetli ve işe yarar. Peki ya top çalma olayı; sahayı çok iyi görüyor,topun nereye gideceğine sanki kendi karar veriyormuş gibi istediği zaman topu durdurabiliyor.

Gelgelelim bu arkadaşın fiziği geliştirmesi gerekiyor.Turnikeleri bırakırken biraz daha zıplaması ve top kayıplarını kesinlikle azaltması gerekiyor.Şut dersek evet kesinlikle geliştirmesi gerekiyor.

Her neyse, Rubio, Euroleague şampiyonluğu yaşayarak İspanya ACB Ligi’nde yılın oyun kurucusu seçildi.Aynı zamanda Euroleague’in parlayan yıldızı ödülünü de kazanan genç yetenek, ACB Ligi’nde 31’inde ilk beşte başladığı toplam 33 maçta 6.6 sayı, 4.3 asist, 2.0 top çalma ortalamasıyla oynadı.Rubio devam ediyor."Kendinden büyüklerle oynamaya alışkın,baskı altında ve yaşıtlarından çok daha tecrübeli bir genç."

Yazı:Betül Yüncüoğlu

0 yorum: